Freitag, 26. Oktober 2012

Poezi nga Irfan Cana

 
 
PESË  VËLLEZËR
(Kushtuar trojeve shqiptare të ndara padrejtsisht)

Me llullë në dorë
e shall në prehër,
gjyshi kishte fol
për pesë vëllezër!

- Pesë vëllezër:
-Janë si pesë gurra
melodi që vargojnë!
- Janë si pesë ura
lumin që shalojnë!
- Janë si pesë shkëmbë
në mal që rrinë!
-Janë si pesë mëndë
që mbledhin urtinë!

Pakës plaku
u ndalë dhe pushoi,
pastaj te oxhaku
sërish vazhdoi!

-Pesë vëllezër:
-Janë si pesë qershi
lidhur në rrfanë!
- Janë si pesë dashuri
lindur nga një nënë!
-Janë si pesë shqiponjë
që hidhen n'lartësi!
- Janë si pesë heronj
që vdesin për liri!

Kokën lëkund lehtë
n'fund tha i qetë:

-Pesë vëllezër janë
si pesë bisqe n'gemb,
pesë trima me famë
që kush nuk i tremb!
 
 
PJEPRI THËRRETË

Pjepri i verdhë
n'mes i çar,
erën derdhë
nëpër arë!

Po thërretë
me zë t'ultë:
-Eni shpejt
me më këputë!

-Se të rri
kështu i shtrirë,
do të humbi
ëmbëlsirë!

E merr vogëlushi
rrugës vrapon,
shtëpinë mbushi
me aromë!
 
 
 
 
I K J E T

 Ik reja
nga dielli,
ik rrufeja
nga qielli!

Ik krisma
nga e shtëna,
ik e marta
nga e hëna!

Ik acari
nga të nxehtë,
ik behari
nga era e shpejt!

Ik vala
nga vala n'det,
ik njala
n'ujë të qetë!

Nga dimri
ik pranvera,
ik dhe vjeshta
nga vera!

Ik dhe dita
si meteor ,
ik dhe viti
në dhjetor!

Ikën gjërat
ashtu me rend,
si rrotat
krejt pa mend!
 
 
 
 
FRIZURAT E PEMËVE

Anë e kënd shihet mirë
fusha e gjërë e punuar,
gjithë pemët frymojnë lirë
ajër të pastër të kulluar.

Shihen rend nëpër ara
flokëkrehur me kujdes,
me frizurë bënin gara
për bukuri n'çdo mëngjes. 

E në qiell dielli si mbret
ec i veshur tërë n'flori,
n'livadh t'gjërë viqi pllet
duke kullotur bar të ri. 
 
N'rreze dielli lahen fletët
u ndritë trupi si ndoj'kurr,
cic'rojnë zogjtë ndër degët
humben brenda në frizurë.

E ndër brigje përroi kalon
po dëgjohet e buk'ra melodi,
nëpër ara llastuar dredhon
i kënaqë gjithë këta fëmi'.

Pa më thuani veç dy fjalë
që s'e keni thënë ju:
-Kush është ai mjeshtër i madh
që di pemët m'i zbukuru?
 
 
 
 
OXHAKFSHIRËSI

Në lagjen time
t'gjithë fëmijtë,
oxhakfshirësin
shumë e dojnë,
kur e shohin
mbi çatitë,
këtë këngë
ia këndojnë:

-Oxhakfshirës,
zemër ngrohtë,
t'gjitha oxhaqet
me nderë pastron,
asnjë ditë
s'e humb kot,
çati m'çati
veq punon!

-Oxhakfshirës
zemër saraj,
t'lutem pastro
dhe retë nga qielli,
në mënyrë
që pastaj,
pa pengesë
të nxejë dielli!
 
 
 
A R A
Ara qesh
në fytyrë,
kur reshë
shiu florir.

Trupin rrit
kalliri i blertë,
për simit
dhe gjevrekë
 
 
 
 
MË I MIRI THESAR

Libri është burim
më i miri thesar,
poetë aty shkrinë
mundin porsi ar!

Kudo që t' jemi
kudo që t'pushojmë,
librin pranë ta kemi
trurin ta freskojmë!

Me të shpejt shetisim
rreth planetit tonë,
anë e kënd xhesdisim
rend i vizitojmë!

Malet më të larta
oqeane të mëdhenj,
detet e pastra
përroje e lumej!

Pyjet më t'dendura
shtazët ku jetojnë,
majet e gdhendura
qiellin që shpojnë!

Burimet e kthjellta
tatëpjetë që rrjedhin,
fluturat krahëlehta
valle që hedhin!     

Plazhat e bukura
me larësit plotë,
anijet,vapora
që enden n'botë!

Të mëdhaja qytete
rrokaqiej t'lartë,
shumë automjete
e rrugët e gjatë!

Kujtoni o vogëlushë
mendimin e artë:
-Me libër gjithkush
bëhet mendjelartë!
 
 
 
RROBAT E FUSHËS

Fusha vë plisin
veshur si zotri,
kudo po ndrisin
rrobat si inxhi!

Nga çdo anë vilet
n'hare ky bereqet,
bujku heret ngrihet
që t'shkoj n'vresht!

Rrugës duke shkuar
qerret kërcëllojnë,
gjithë janë t'gëzuar
n'vresht kur punojnë!

Traktorët nxitojnë
për n'bodrum shpejt,
rrushin ta dorëzojnë
t'ëmbël si sherbet!
 
___________________
Marrë nga "Faqja për fëmijë" ne FB

Keine Kommentare:

Kommentar posten